Öst & Väst
Yoga del 1 / Avsnitt 7
Det som marterade Vivekananda under de år han fotvandrade över den indiska kontinenten var att han såg en dubbel uppgift framför sig – att få Öst att ta till sig Västs materiella välstånd, det andra att Väst i sin tur tog emot de andliga skatter som Öst förvaltade. Eller som han skrev i ett brev vid denna tid: "På det andliga området är amerikanarna oss mycket underlägsna, men deras samhällsorganisation är vida överlägsen vår."
Efter framgångarna på kongressen i Chicago gav han sig ut på en serie föreläsningsturnéer. Han råkade i händerna på en föreläsningsbyrå som var oseriös. Reklamaffischerna räknade upp färgen på hans hår till de exotiska kläderna han hade på sig. De ville göra pengar.
Han blev befriad från det kontraktet genom att betala en betydande summa pengar.
I början av vintern 1894 bodde han i New York och hamnade i kretsar som erbjöd sig att finansiera hans mission om han enbart vände sig till dem – de rika och berömda. På det sättet skulle han nå fram med sitt budskap till de mäktiga inom politiken, medierna och näringslivet.
Han vägrade. "Har det någonsin hänt att något stort verk främjats genom de rika! Det är hjärtat och hjärnan som skapar, inte penningpungen."
Mahatma Gandhi ansåg att det var upp till de fattiga, de lägsta kasterna, att förändra landet. Vivekananda menade att en förändring bara kan komma underifrån, inte uppifrån. Därför valde han i stället ut några fattiga studenter som fick ta över ansvaret för hans rörelse. De hyrde en lägenhet i New York City, i lägenheten fanns inga möbler, man fick sätta sig var man kunde – själv satte han sig på golvet.
Till en början kom tio eller tolv personer.
Men efter ett tag öppnades dörren till trappan, folk trängdes överallt. Det blev nödvändigt att skaffa en rymligare lokal.
Han lärde ut rajayoga och jnayoga. Han hävdade att dessa discipliner också var kända i Väst genom de kristna mystikerna. Men Indien hade gjort övningarna till en regelrätt vetenskap, genom yogan med dess mentala och kroppsliga övningar. Dessa metoder eller tekniker står utanför kyrkorna, samfunden, organisationerna och sekterna, de är tillgängliga för alla oavsett nation, religion eller kulturell bakgrund. Öst hade kultiverat dem, men den uppgiften kunde i framtiden domineras av Väst lika bra. Religioner, kyrkor eller sekter är fria att använda sig av dessa otaliga övningar, ingen kan göra anspråk på att ha ensamrätten till dem.
1895 kom Vivekananda ut med boken Rajayoga. Utgåvan väckte stor uppmärksamhet, den ryske författaren Leo Tolstoy blev hänförd.[*]
Sommaren 1895 tillsammans med en liten krets av lärjungar hyrde Vivekananda en egendom i De tusen öarnas park som ligger på en skogshöjd ovanför Sankt Lawrencefloden. Under sju veckor lärde han ut yoga.
Han reste omkring tre år i Amerika med att hålla föreläsningar och enskilda kurser. I december 1895 i New York kom boken Karmayoga (vägen till upplysning genom arbete) som anses vara hans förnämsta verk.[†]
När han kom till England var det fiendeland, eftersom de koloniserat hans hemland. ”Ingen har någonsin satt sin fot på Englands mark med mer hat i hjärtat mot engelsmännen än jag.” Han är ironisk, han skriver det i ett brev till en viss Sir Francis Legget, den 6 juli 1896: "Jag tror att jag börjar se det gudomliga hos de högdragna anglo indierna. Jag närmar mig det tillstånd då jag skulle älska till och med djävulen, om han fanns.” Vi får också veta följande i brevet till Sir Legget: ”Det brittiska väldet är med alla sina fel den kraftigaste maskin som någonsin funnits för spridande av idéer. Jag tänker lägga in mina i denna maskin, för att de ska spridas över hela världen… De andliga idealen har alltid kommit till mänskligheten från förtrampade folk (judarna och Grekland).”
Han såg att imperiet – i vilket solen aldrig gick ner – knutit samman världens nationer och drog paralleller med det romerska riket. Det var i det romerska riket som kristendomen blev en världsreligion.